Appel bewaarkast

De ideale plek voor een appeltje voor de dorst

 

Onze klant kwam naar ons toe met een voor ons ongebruikelijke vraag: de wens bestond om de oogst uit de boomgaard langer en onder optimale condities te kunnen bewaren. Er moesten vruchten, voornamelijk appels en peren, maar ook noten bewaard kunnen worden. Na het seizoen zou het een plek bieden voor andere groenten en fruit, zoals aardappels.

appelbewaarkast
appelbewaarkast, gaas
appelbewaarkast, appellade, notenlade

Het gebruik van speciale kasten voor de opslag van groenten en fruit was vroeger heel gebruikelijk, voordat er koelkasten en supermarkten waren. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de kennis die vroeger algemeen bekend was, maar in de loop der tijd verloren is gegaan.

 

We hebben een traditionele fruitopslagkast opnieuw ontworpen. Uitgevoerd in eikenhout met prachtige ambachtelijke verbindingen en bijzondere details. Details zoals raamwerk met  gaas dat perfect in één vlak ligt.

appelbewaarkast
traditionele verbindingen appelbewaarkast
appelbewaarkast, lade geleidingen

De kast heeft lades met lattenbodems om het fruit op te leggen, evenals ondiepe lades met gaasbodems voor noten. De kast heeft geen zijwanden, maar is aan zes zijden bedekt met gaas om maximaal een koele en droge luchtstroom toe te laten. Het gaas houdt ook ongedierte en insecten weg bij het fruit. De lades zijn uitneembaar zodat ze tijdens het oogstseizoen naar de boomgaard kunnen worden meegenomen.

 

Voor optimale fruitopslag is het essentieel om de kast op een koele, droge en donkere plek te plaatsen. Het fruit kan het beste op een bedje van stro gelegd worden zodat het niet kneust. Houd het fruit los van elkaar en wikkel ze eventueel afzonderlijk in een krant zodat het rijpingsproces elkaar niet beïnvloedt. Het blijft raadzaam om regelmatig te controleren op kneusjes. Bepaalde soorten kunnen het best vroeg worden geoogst om hun houdbaarheid te verlengen. Appels met dikkere schil zijn van nature langer houdbaar. Tot slot houd bananen uit de buurt van het fruit omdat ze een gas afgeven dat het rijpingsproces versnelt.